En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), la presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge de l’ensenyament budista comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».
GLOBALMENT
«Emprendre un diàleg significa
aprendre els uns dels altres,
conèixer-nos i demostrar un respecte mutu.
El propòsit del diàleg és
fer amistat amb el gènere humà
i fer del món el nostre aliat.
El punt de partida dels nostres diàlegs
és l’aflicció i la indignació que sentim
per la confusió que existeix en la societat.
És el cor que busca empatitzar amb els qui estan patint.
Quan ens situem en aquest terreny comú,
és possible mantenir diàlegs sincers […].
[…] [N]o cal sentir-se petit davant ningú;
tinguin confiança i sostinguin diàlegs dinàmics amb la intenció d’obrir
el camí per a la construcció d’una vida i una societat millors.
Més encara, el diàleg és com una obra teatral amb molts actes.
Pot haver-hi ocasions en les quals saltin espurnes, i moments de felicitat
en els quals ressoni una harmoniosa melodia d’empatia.
En els diàlegs enèrgics hi ha una sensació de plenitud i vitalitat.
Ara, més que mai,
basem-nos en una fe ferma i lluitem per mantenir
diàlegs amb esperit vibrant!». [1]
LOCALMENT
Els grups de diàleg que integren el districte La Palma de la SGEs van decidir, donat el moment excepcional que estan vivint a l’illa arran de l’erupció del volcà, celebrar conjuntament la segona part de la commemoració del 60è aniversari el passat 17 d’octubre. Amb ells hi van participar responsables de la regió i nacionals, en representació de tots els membres de l’organització, en les oracions dels quals hi ha la determinació que, junts, puguem superar les circumstàncies actuals sense ser vençuts.
(Enviament d’imatges: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)
AVANÇANT AMB EL GOSHO
Aquestes persones voluntàriament renuncien a les recompenses que els correspondrien per les seves accions pures i, compadides davant els éssers vius, neixen en el món malvat després de la meva extinció per exposar àmpliament aquest sutra.
(SL, capítol 10.è, «El mestre de la Llei», pàg. 160).
«A partir d’aquesta explicació, cadascú ha fet, com a bodisatva, el jurament de guiar a d’altres cap a la il·luminació; per a això, ha triat néixer en aquesta època de maldat –l’Últim Dia de la Llei– amb diverses circumstàncies kàrmiques –malalties, penúries econòmiques, discòrdia familiar, solitud, falta d’autoestima i tantes altres situacions– que fan el destí. Però entonar Nam-myoho-renge-kyo, esforçar-nos en la pràctica budista per a un i per als altres, i dedicar la nostra vida al kosen-rufu ens permeten activar l’enèrgica vitalitat dels Bodisatves de la Terra i l’estat de vida monumental de la budeïtat que hi ha en el nostre interior. Així, responem a cada obstacle i adversitat fent valer la nostra saviesa, fortalesa, valentia, esperança i alegria de viure. En aquesta manera d’afrontar valerosament els embats del karma, mostrem la validesa del budisme Nichiren i els immensos beneficis de la nostra pràctica budista, i al mateix temps impulsem l’avenç del kosen-rufu. De fet, és amb aquest propòsit, i no un altre, que hem triat assumir tals dificultats.
El karma i la missió són dues cares d’una mateixa moneda; el nostre karma passa a ser, directament, la nostra noble missió personal. Per això, quan consagrem l’existència al kosen-rufu, no hi ha destí que no puguem transformar.
Tots som Bodisatves de la Terra; tots tenim dret a ser feliços. Som els protagonistes estel·lars d’una saga gloriosa que transcorre en el gran escenari de la vida».[2]
PERSPECTIVA
En l’epíleg de la seva obra La nova revolució humana, del qual s’han extret també la cita i el comentari recollits sobre aquestes línies, Daisaku Ikeda observa: «L’ensenyament primordial del budisme Nichiren no considera la vida i els seus fenòmens com una cosa fixa i immutable; al contrari, desvela el dinamisme de l’existència, on tot es transforma i està obert al canvi; això s’aprecia en principis que afirmen que “els desitjos mundans són la il·luminació”, “els sofriments del naixement i la mort són el nirvana” i “el verí es converteix en medicina”. El budisme Nichiren percep també, en la profunditat de cada persona que sofreix, el potencial de la budeïtat i ensenya el mitjà per despertar i manifestar aquest estat de vida. En altres paraules, posa en primer pla la creativitat, l’autonomia i el potencial suprem i positiu de tots els éssers humans. A aquest procés de transformació interior, iniciat pel propi subjecte, li diem “revolució humana”». [3]
PARAULES CLAU
Bodisatves de la Terra · Karma com a missió · Felicitat · Revolució humana
[1] ↑ IKEDA, Daisaku: «A través del diàleg, fem del món el nostre aliat», Seikyo Shimbun, 26/9/2021.
[2] ↑ IKEDA, Daisaku: La nueva revolución humana, Vol. 30, Parte 2, Rivas-Vaciamadrid: Ediciones Civilización Global, 2021, pàg. 294.
[3] ↑ Ib., pàgs. 294 y 295.