Recursos per a la introducció de les reunions de diàleg de la SGEs
Quan hom, enmig de la nit, encén un fanal per a algú altre, la llum no només il·lumina aquella persona, sinó també a un mateix.
↳ Revisitem un passatge cèlebre de On Clothing and Food (Sobre la roba i el menjar), a WND-2, pàg. 1066. Aquesta carta va ser dirigida per Nichiren Daishonin a una monja laica que havia abraçat la fe en els seus ensenyaments, de la qual es desconeix la identitat i el lloc de residència. Es creu que va ser escrita després que el Daishonin es traslladés a la muntanya de Minobu, el maig de 1274, encara que tampoc es pot precisar la data exacta. Després d’agrair un obsequi de monedes que aquesta deixebla havia fet arribar, descriu com d’imprescindibles són la roba i el menjar per mantenir la vida, i explica el benefici que experimenta la persona que les ofrena.
El 5 de maig és el Dia dels Successors de la Soka Gakkai, els nostres preuats membres del Departament Futur. La meva major esperança és que tots vosaltres, els meus estimats amics, us desenvolupeu al màxim i brilleu amb un cor lluminós com el net cel del mes de maig.
.
El 12 de maig, exactament una setmana després del Dia dels Successors, es celebra el Dia Internacional de la Infermeria perquè és el natalici de Florence Nightingale (1820-1910), pionera de la infermeria moderna. […]
.
[Quan va esclatar la guerra de Crimea, el 1853,] Nightingale va decidir posar-se en acció. Es va oferir per ajudar en un hospital que estava en molt males condicions, situat en una zona perillosa que altres persones evitaven. La seva mare i la seva germana, que fins aquell moment havien mantingut certes reserves respecte a la seva feina, es van commoure en veure la seva ferma i noble determinació, i van començar a donar suport als seus esforços.
.
[…] Fins i tot quan altres dormien, Nightingale feia rondes amb un fanal i encoratjava amb les seves paraules els pacients que patien a causa del dolor. Els soldats […] es sentien millor només en veure-la passar, i això els ajudava a dormir, alleujats.
.
Els pacients de l’hospital van començar a anomenar-la «la dama del llum», com a senyal d’agraïment pels seus esforços. […]
.
Quan fem alguna cosa per donar alegria a altres, el nostre propi cor s’omple d’alegria. […] Els membres de la Soka Gakkai ens esforcem a ajudar els altres, encara que nosaltres mateixos tenim els nostres propis problemes. Pot donar-se el cas que, a vegades, algunes persones no entenguin la nostra sinceritat i parlin malament de nosaltres. Però no permetem que això ens desencoratgi. Seguim recitant més daimoku encara, ens tornem encara més alegres i prenem acció amb la meta que tots puguin ser feliços. Així és com vivim els membres de la Soka Gakkai.
.
Tots vosaltres, […] [membres del Departament Futur], sou els nostres successors. Per això vull que seguiu cultivant l’esperit d’ajudar i de cuidar els altres. El sol de la victòria no deixa d’elevar-se en la vida d’aquells que tenen aquest esperit. I quan el sol de la victòria brilla al vostre cor, podeu il·luminar no només el vostre propi cor, sinó també el dels vostres pares, avis, amics i persones d’arreu del món.
.
Esforcem-nos junts amb optimisme, mentre cadascun de vosaltres es desafia a assolir les seves metes![1]
JOVES FÈNIX · ALS MEMBRES DEL DEPARTAMENT FUTUR
Heu llegit el comentari anterior d’Ikeda Sensei?
Menciona que el 5 de maig és el Dia dels Successors de la Soka Gakkai. Això és resultat d’una proposta que va fer ell mateix, i gràcies a la qual aquesta data –que al Japó es celebrada tradicionalment com el Dia dels Nens– va cobrar una nova dimensió.
A la Soka Gakkai d’Espanya, això ens motiva a celebrar el maig com el «mes dels successors». Ho fem, especialment, a les reunions de diàleg. Per això, aquest mes el nostre article per als «Joves fènix» està dins de «Per dialogar», que és la secció que normalment es pren com a referència per preparar aquestes reunions.
Celebrem junts el mes dels successors a les reunions de diàleg!
Sensei confia en cadascun de nosaltres, i tots els membres de la família Soka estan orant pel nostre desenvolupament i la nostra felicitat. Que reconfortant que és saber que hi ha persones que ens valoren il·limitadament i que ens donen suport perquè puguem desenvolupar-nos com a grans éssers humans!
@PICASSOS
.
Segurament recordareu que a «Joves fènix» de febrer vam tractar temes relacionats amb els de la frase del Gosho i el comentari de Sensei citats en aquesta secció «Per a dialogar».
.
Us proposem aprofundir una mica més en el que significa la frase «Quan hom, enmig de la nit, encén un fanal per a algú, la llum no només il·lumina aquella persona, sinó també a un mateix». D’aquesta manera, podrem fer sorgir el sol de la victòria a les nostres vides encara més.
.
Per això us proposem completar i fer brillar el fanal que podeu obrir aquí en color o en blanc y negre: Quines serien les qualitats que hauria de tenir un «fanal» (és a dir, cada un de nosaltres) per aconseguir complir la seva funció? Has pensat en alguna? Construeix i encén el teu fanal per donar llum als altres i il·luminar també el teu propi camí!
@CASALS
.
En relació amb la frase del Gosho citada en aquesta secció «Per dialogar», Ikeda Sensei ens diu que Nichiren Daishonin ens ensenya una manera insuperable de viure, en la qual el benefici propi i el benefici dels altres es fusionen de manera indivisible i natural. D’aquesta manera, d’una banda, el Daishonin descarta l’egoisme de pensar només en el benestar d’un mateix sense tenir en compte els altres i, d’altra banda, també descarta l’èmfasis distorsionat de beneficiar o ajudar només ls altres, ja que pot convertir-se fàcilment en condescendència o autosacrifici. Ser conscients i experimentar que actuar en bé dels altres ens beneficia a nosaltres mateixos produeix agraïment i alegria.
.
Sensei també ens diu que, per a nosaltres, l’amor compassiu s’expressa en forma de coratge: tot comença, sempre, per un primer pas valent.
.
En què et fan pensar les paraules esforç i coratge? Quina imatge o imatges et venen a la ment?
[1] ↑ IKEDA, Daisaku: Un arc de Sant Martí d’esperança, Rivas-Vaciamadrid: Ediciones Civilización Global, 2022, pàgs. 27 i 30-32.