En aquesta secció oferim recursos per a diàlegs d’encoratjament budista mantinguts en l’òrbita de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes iniciatives («Globalment»), la presentació d’un exemple concret («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».
«El 1969, vaig rebre una carta de l’eminent historiador britànic Arnold J. Toynbee (1889-1975) en la qual em convidava a entaular un diàleg amb ell.
[…] Durant la nostra xerrada, l’acadèmic va citar unes paraules del dramaturg romà Terenci: “Sóc un home; res humà m’és aliè”. El doctor Toynbee considerava pròpies les experiències de totes les persones: no trobava res que li semblés irrellevant i per això mai rebutjava o ignorava ningú. Això li va permetre apartar-se de la visió eurocèntrica de la història i adoptar un curs menys esbiaixat sobre el sorgiment i la caiguda de les civilitzacions, descobrir l’enorme poder dels pobles i de les idees, i identificar això que ell deia “els corrents profunds i lents que, finalment, configuren la història”.
Quan el nostre diàleg s’acostava a la fi, […] em va demanar que creés un dinàmic onatge de diàleg a tot el món. Em va fer saber la seva convicció en què el diàleg seria d’extrema importància per promoure l’harmonia entre diferents civilitzacions, pobles i religions i em va exhortar, sent jo molt més jove que ell, que generés un remolí de diàleg utilitzant la saviesa del Camí del Mig i que, d’aquesta manera, obrís rutes a la convivència harmoniosa.
I jo vaig respondre amb l’acció».[1]
LOCALMENT
Periòdicament ens recordem que el budisme Nichiren és el «budisme del sol». Els membres de la SGEs a la Costa del Sol viuen això amb especial orgull, i en aquest grup de diàleg de Marbella van decidir que es reflectís ja en el nom. La imatge sobre aquestes línies és de la primera reunió –de preparació– que van realitzar per videoconferència, en la qual van fer «de necessitat virtut»: la connexió a distància va possibilitar que hi participessin persones a qui l’inici del confinament els va trobar a centenars o milers de quilòmetres de Marbella, i que d’aquesta manera es van sentirà prop dels seus companys.
(Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)
AVANÇANT AMB EL GOSHO
[Els que ] es converteixin en deixebles i seguidors laics de Nichiren hauran de comprendre els profunds llaços kàrmics que comparteixen amb ell i propagar el Sutra del lotus de la mateixa manera que ell ho fa.
(Passatge de Carta a Jakunichi-bo, a END, pàg. 1039).
«Aquest és el moment de fer que a la Mare Terra brilli més vivament que mai el tresor espiritual del respecte a la vida i als éssers humans. Construïm un planeta on tots els éssers vius puguin coexistir junts en bella harmonia; un món on es celebri l’existència de tots i on tots puguin gaudir de pau i de felicitat.
La Soka Gakkai és una fortalesa de persones comunes que han fet el jurament de ser, cadascuna, un far d’esperança per als seus semblants. És una xarxa de persones que treballen juntes basades en la convicció que poden crear felicitat per a si mateixes i per als altres, per mitjà de la seva revolució humana. […]
Superem totes les diferències i els obstacles, i sortim a trobar-nos amb els amics que ens necessiten! Amb l’alegria que un experimenta quan viu conscient dels profunds llaços kàrmics de mestre i deixeble, difonguem en el si del poble el budisme del sol de Nichiren Daishonin!». [2]
PERSPECTIVA
«En aquest moment»:[3] que significatiu que és que el capítol «Mitjans hàbils» del Sutra del lotus, amb el qual s’obre el gongyo –pràctica quotidiana dels membres de la Soka Gakkai-, s’iniciï amb aquestes paraules… La constatació ens fa intuir que una expressió similar, la primera del comentari de Daisaku Ikeda recollit sobre aquestes línies («Aquest és el moment»), té una especial rellevància. Nichiren Daishonin va arribar a escriure que «Per estudiar els ensenyaments del budisme, primer cal aprendre a discernir el temps».[4] I, com per aclarir que no es referia a una labor merament intel·lectual, va sintetitzar: «ha arribat l’hora d’iniciar l’àmplia propagació de Myoho-renge-kyo. Entendre això és tenir una correcta comprensió del temps».[5] Entendre això ens pot ajudar a comprendre, també, una altra frase recollida en aquesta secció, que tanca l’apartat «Globalment»: «jo vaig respondre amb l’acció».
PARAULES CLAU
Llaços kàrmics · Propagació del Sutra del lotus · El moment · Acció · Esperança |
[1] ↑ IKEDA, Daisaku: «L’alegria del 3 de maig».
[3] ↑ Vegeu Litúrgia de la Soka Gakkai per al ‘gongyo’, Rivas-Vaciamadrid: Edicions Civilización Global, 2019, pàg. 41.
[4] ↑ La sel·lecció del temps, a END, pàg. 563.
[5] ↑ Ensenyament, capacitat, temps i país, a END, pàg. 53.