Un ideal d’harmonia col·laborativa


Recursos per a la introducció de les reunions de diàleg de la SGEs


Tots els deixebles i els seguidors laics de Nichiren han d’entonar Nam-myoho-renge-kyo amb l’actitud de ser persones diferents, però centrades en un mateix propòsit, transcendint totes les diferències que hi pugui haver entre elles fins a tornar-se inseparables com els peixos i l’aigua en què neden. Aquest llaç espiritual és la base per a la transmissió universal de la Llei suprema de la vida i la mort. Aquest és el veritable objectiu de la propagació de Nichiren. Quan estiguin units així, fins i tot podrà concretar-se el gran desig de la propagació universal [o kosen-rufu].

END, pàg. 227. Com en l’entrega anterior d’aquesta secció, la cita pertany a L’herència de la Llei suprema de la vida, un dels principals escrits de Nichiren Daishonin, datat el 1272 i dirigit a Sairen-bo.

El daimoku de Nam-myoho-renge-kyo que entonem cada dia és la Llei fonamental de l’univers. El Gohonzon de Nam-myoho-renge-kyo al qual orem no és una altra cosa que el monumental estat de budeïtat, tal com Nichiren Daishonin el va encarnar en la seva vida.
.
Quan entonem Nam-myoho-renge-kyo al Gohonzon, el so de la Llei Mística s’alinea amb la budeïtat de l’univers i amb la naturalesa de Buda que hi ha en el nostre interior, activant la saviesa, el coratge i l’amor compassiu que són propis d’aquest estat. De tal manera, la pràctica desperta en nosaltres l’energia per enfrontar les dificultats, potencia la nostra força vital i ens infon una convicció invencible. Ens permet exercitar el nostre intel·lecte i saviesa; ens orienta cap al camí segur on tenim al nostre abast els beneficis i la bona fortuna que necessitem, i ens posiciona per avançar cap a la victòria. El veritable propòsit de la pràctica budista és elevar el nostre estat de vida.
.
Nichiren Daishonin va revelar Nam-myoho-renge-kyo –la Llei suprema de la vida i la mort– perquè totes les persones de l’Últim Dia de la Llei poguéssim construir un estat de felicitat indestructible.
.
[…] [N]omés una organització de «diferents persones» unides «amb un mateix propòsit» i imbuïdes de l’esperit de mestre i deixeble pot assegurar la victòria en la lluita entre la budeïtat i les funcions destructives, i obrir rutes cap al kosen-rufu. […]
.
L’excel·lent unió que cultivem en la cerca del kosen-rufu, basada en el paradigma de «diferents persones amb un mateix propòsit», exemplifica l’ideal d’harmonia col·laborativa entre éssers humans. És així perquè som un conclau de persones diverses que transcendim les distincions d’ètnia, idioma i cultura, i ens unim sustentats en la nostra condició com a ésser humà. Ens ajudem i respectem mútuament, i aprenem els uns dels altres. No tolerem cap forma d’assetjament o actitud discriminatòria que lesioni la dignitat o el valor de ningú.
.
La Soka Gakkai ha construït una organització unida i ideal, de «diferents persones amb un mateix propòsit».[1]

A la dissertació de la qual s’han extret la cita del Gosho i el comentari anteriors, Daisaku Ikeda assenyala també:

Per a alguns de vosaltres, la paraula «organització» pot ser que tingui un matís restrictiu. Però ni tan sols l’estudi o la pràctica d’esports poden fer-se en forma aïllada; requereixen algun tipus d’estructura coordinada, com la que representen les escoles o els clubs. Les organitzacions són indispensables per a la vida humana. La Soka Gakkai, com a tal, existeix per ajudar-nos a practicar el budisme Nichiren i per aconseguir la felicitat.
.
D’altra banda, les institucions que perden el rumb o el sentit de propòsit poden causar patiment a la gent. Això mostra la importància d’observar quins són els fins d’un col·lectiu i de quina manera aquest es proposa assolir-los.
.
La Soka Gakkai, com a comunitat organitzada de persones, valora a cada individu i procura que tots siguin feliços; el propòsit del seu moviment és establir la pau mundial i el benestar de tothom, difonent al món una filosofia de respecte a la dignitat de la vida. Això concorda totalment amb la intenció del Buda i coincideix amb el desig de Nichiren Daishonin d’assolir el kosen-rufu global.[2]

Grup Jazmín

Aquest grup de diàleg de la SGEs és un dels grups pioners a València. El seu creixement ha motivat que al llarg dels anys s’hagi multiplicat en diverses ocasions, i hagi donat lloc al sorgiment de nous grups (i es diria que això pot tornar a succeir aviat!). Una de les seves característiques és la seriositat amb què s’hi preparen les reunions de diàleg i amb què s’encoratja a la participació, on preval el contacte directe. Un altre tret distintiu és la posada en pràctica del principi –abordat a dalt– de transcendir totes les diferències. I, no menys important, en aquest grup s’atresora els membres del Departament Futur, la fresca vitalitat del qual transmet la pancarta d’aquesta assemblea.

Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com


[1]Extret de la dissertació publicada a Civilización Global, n.º 195, juliol 2021, secció «Estudio mensual».

[2]Ib.

Scroll al inicio