Amb una fe més forta que mai


Recursos per a la introducció de les reunions de diàleg a la SGEs


Enforteixi la seva determinació més que mai. El gel està fet d’aigua, però és més fred que l’aigua. La tintura blava prové de l’indi, però quan s’utiliza per tenyir alguna cosa de manera reiterada, s’obté un to millor que el de la planta. El Sutra del lotus sempre és el mateix, però si vostè enforteix constantment la seva determinació, el seu color serà millor que el dels altres, i rebrà més beneficis que la resta.

↳ Passatge de La supremacia de la Llei, en END, pàg. 645. Nichiren Daishonin va escriure aquesta carta a la muntanya de Minobu, en el vuitè mes del primer any de Kenji (1275). La va dirigir formalment a Oto, filla de Nichimyo, una ferma creient que vivia a Kamakura, encara que òbviament estava escrita per a la mare. De Nichimyo no se’n sap gairebé res, excepte que durant l’exili del Daishonin a l’illa de Sado l’havia anat a visitar amb la seva filla petita a coll. El viatge fins a aquest lloc estava ple de perills, i el Daishonin havia quedat molt impressionat per la fortalesa en la fe demostrada per la dona. En resposta, el 1272 li va enviar una carta en la qual li conferia el nom budista amb què la coneixem, «Nichimyo la Venerable» (Nichimyo significa «Sol Prodigiós»), i va afirmar: «De totes les dones del Japó, vostè és la més excel·lent devota del Sutra del lotus» (END, pàg. 344). La supremacia de la Llei va ser escrita després que Nichimyo visités de nou el seu mestre, aquesta vegada a Minobu.

Sabent que Nichimyo ja té una gran fe, Nichiren l’insta a enfortir la seva determinació «més que mai». Fent servir diverses analogies, ensenya que com més forta sigui la nostra fe, més brillarem i més beneficis obtindrem.
.
[…] [E]l fet que puguem demostrar el poder de Nam-myoho-renge-kyo dependrà de la força de la nostra fe i la nostra pràctica. «Superaré qualsevol dificultat»: la veritable satisfacció a la vida prové d’aquesta determinació, juntament amb l’esperit d’enfortir la nostra fe més que mai.
.
L’important és tenir sempre la ment enfocada a avançar i créixer. El desafiament de triomfar sobre els obstacles es convertirà, en si mateix, en la causa per elevar, de manera infal·lible, el nostre estat de vida. Si ens esforcem seriosament per enfrontar i resoldre els nostres problemes, sens falta podem canviar per dins i transformar el nostre destí o karma.
.
En tal sentit, qualsevol circumstància en la qual ens sentim atrapats o estancats és una excel·lent oportunitat per assolir la victòria. Una fe cada vegada més forta és el que ens dona el poder per sortir de qualsevol estancament.[1]

Durant els anys que va compartir amb el seu mestre, Daisaku Ikeda va atresorar les seves paraules d’orientació, que va gravar en la seva vida i també va registrar per escrit. En relació amb la fortalesa de la fe, ens va transmetre:

Toda Sensei solia dir: «Òbviament, quan algú colpeja una campana, obté un so molt diferent si ho fa amb un escuradents, amb un bastonet [dels que es fan servir habitualment al Japó] per menjar, amb un mall… La campana és sempre la mateixa, però si es colpeja amb força, ressona ben fort, mentre que si es colpeja amb vacil·lació, el so serà feble. El mateix pot dir-se del Gohonzon. El benefici que rebem depèn íntegrament de la força de la nostra fe i la nostra pràctica».[2]

Grup Expansión | Foto: Civilización Global

En un discurs recent, publicat en aquest mateix número de la revista CG, Minoru Harada cita comentaris interessants sobre el moviment de les reunions de diàleg de la Soka Gakkai fets per dos professors universitaris al Japó. Hiroshi Kainuma, un sociòleg que ha entrevistat nombrosos membres de l’organització en el marc d’un estudi, ha observat: «L’origen de la fortalesa de la Soka Gakkai és que considera les reunions de diàleg, que posen en valor la trobada entre persones diverses, la seva activitat central».[3] Al seu torn, Yoko Yamada, especialista en psicologia evolutiva i  narrativa, ha expressat la seva admiració per «com la Soka Gakkai posa en pràctica l’“enfocament narratiu”, és a dir, com permet a cada persona, a través del diàleg, transformar la seva història de vida en un relat positiu i donar-li un nou significat».[4] A través de perseverar en aquest enfocament, enfortint constantment la determinació, el grup de diàleg de la SGEs a Madrid fotografiat a dalt–grup en el qual, per diverses circumstàncies, la participació es va arribar a veure molt minvada– està donant un nou significat al seu nom.

Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com


[1] ↑ IKEDA, Daisaku: «La supremacia de la Llei. Part 3», de la sèrie «Les ensenyances per aconseguir la victòria», Daibyakurenge, setembre 2009.

[2] ↑ IKEDA, Daisaku: «Per als protagonistes del segle XXI. Part 2», de la sèrie «Converses sobre la joventut», Koko Shimpo, 11/2/1998.

[3] ↑ Vegeu aquest número, secció «Orientación».

[4] ↑ Ib.

Scroll al inicio