«Capitals de la llum tranquil·la»


En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes iniciatives («Globalment»), la presentació d’un exemple concret («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».

GLOBALMENT

«Quan entonem un daimoku ressonant, el sol s’eleva en els cors,
ens omplim de vitalitat i amor compassiu;
la vida s’il·lumina de goig i la saviesa brilla intensament.
Tots els budes i les forces protectores de l’univers es posen en acció alhora.
“El budisme concedeix una gran importància a la victòria i a la derrota”.
De la mateixa manera, “la vida consisteix a guanyar o a perdre”.
El daimoku és la base per concretar la victòria […]

L’essència de l’oració de la Llei Mística és un “gran jurament”.
És el poder espiritual que ho resisteix tot.
Quan els nostres cors desborden d’oracions,
no hi queda espai per a cap mena de covardia, resignació o queixa.
L’oració és tenir fe que “sens falta podrem aconseguir els nostres objectius”.
És la convicció que “mai serem vençuts”,
i el coratge suprem per superar el dubte en un mateix, el creure que alguna cosa és impossible,
i persistir amb la indestructible determinació de “lluitar i vèncer passi el que passi. […]

Som els “corredors de la llum del sol”.
Mentre vencem la foscor en temps turbulents i il·luminem la nostra societat,
relacionem-nos activament amb les persones del nostre entorn!
Expandim el cercle d’amistat i confiança en les nostres comunitats!».[1]

LOCALMENT

Grup Faro | Imatge enviada per Emilia Azcárate

Els membres d’aquest grup de diàleg de la SGEs a Madrid van decidir, per a la seva primera reunió del 2021, concretar, posar per escrit i sostenir les seves metes per aquest «Any de l’esperança i de la victòria», una iniciativa que obre el camí a la «fe en què “sens falta podrem aconseguir els nostres objectius”», sobre la qual llegim en aquesta pàgina.

(Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)

AVANÇANT AMB EL GOSHO

[O]n sigui que visquem i practiquem el vehicle únic [del Sutra del lotus], aquest lloc serà la Capital de la Llum Tranquil·la.

(Resposta a Sairen-bo, a END, pàg. 332).

«Mentre es debatia contra tota classe de dificultats i de persecucions, el Daishonin va obrir una via d’esperança i de victòria, mostrant-nos el mitjà que ens permet superar qualsevol circumstància adversa, amb la seguretat que “l’hivern sempre es converteix en primavera”.[2]

La clau és continuar practicant la Llei Mística, tal com som i en el lloc on som en aquest moment. La nostra vida com a practicants que entonem Nam-myoho-renge-kyo és una torre de tresors. Les nostres llars –on tenim entronitzat el Gohonzon– i les nostres comunitats –on treballem pel kosen-rufu– són “Capitals de la Llum Tranquil·la”.

El meu mestre Josei Toda donava una gran importància al fet d’assumir noves determinacions en l’inici de l’any i decidir “Aquest serà l’any!”.

Nosaltres, igual que el vast univers, posseïm en el nostre interior la immensa força vital de la Llei Mística, que té el poder de transformar totes les coses positivament. Seria una terrible llàstima que, havent adoptat la fe en el budisme Nichiren, no ens adonéssim d’això.

Toda Sensei […] ens exhortava a alinear la nostra vida amb el prodigiós ritme de l’univers i a lluitar per oferir, en el transcurs de l’any que començava, una prova radiant de la nostra pròpia revolució humana en la vida quotidiana.

Certament, “quan accedim al Camí del Buda, fem que […] el nostre cos i la nostra ment, a cada instant, impregnin tot el món dels fenòmens [l’univers]”.[3]

PERSPECTIVA

La doctrina budista dels «tres mil aspectes continguts en cada instant vital», postulada per T’ien-t’ai (Chih-i), i en la qual es va sostenir Nichiren Daishonin per a la inscripció del Gohonzon de Nam-myoho-renge-kyo, ensenya que la nostra actitud interior abraça i conté tots els fenòmens de l’univers. Un lloc pot ser transformat positiva o negativament, en funció de la ment o cor de les persones que hi habiten. Això és així perquè el canvi que es produeix en un instant en la vida d’un individu genera un efecte en cadena que travessa els cent estats i els mil factors, i finalment es transmet als tres mil aspectes de l’existència. D’aquesta manera, repercuteix en les nostres relacions amb els altres i en l’ambient que ens envolta. Quan nosaltres canviem, canvia el nostre entorn; i quan canvia el nostre entorn, canvia el món. El punt de partida d’una transformació de tal dinamisme i magnitud és, doncs, la revolució humana d’una sola persona.

PARAULES CLAU

Hivern en primavera · «Aquest serà l’any!» · Prova de revolució humana


[1]IKEDA, Daisaku: « L’oració basada en el jurament condueix a la felicitat», Seikyo Shimbun, 27/12/2020 (trad. temptativa).

[2]Vegeu L’hivern sempre es converteix en primavera, a END, pàg. 561.

[3]Paraules de Miao-lo, citades a L’objecte de devoció per observar la vida, a END, pàg. 386.

Scroll al inicio