Obrir el camí al futur


En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquest mes són: la presentació de diversos grups de diàleg («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i, en les pàgines següents, l’espai dirigit als «Joves fènix» del Departament Futur.

LOCALMENT

D’esquerra a dreta, començant per dalt, reunions de diàleg als grups Flor de Loto (nord d’Alacant), El Loto (La Palma), Alegria (El Maresme) i Corazón de Buda (Puerto de la Cruz)

Aquestes imatges donen mostra de l’alegria motivada pel renovat impuls del moviment de diàleg en la SGEs en aquest tram final de l’any.

AVANÇANT AMB EL GOSHO

Shakyamuni, Molts Tresors i els altres budes volen assegurar la propagació futura del Sutra del lotus perquè estigui a l’abast de tots els fills del Buda al llarg dels temps per venir. Com podem inferir, la seva preocupació i el seu amor compassiu són encara més grans que els d’un pare i una mare en veure el sofriment terrible del seu únic fill.

(L’apertura dels ulls, a END, pàg. 303).

«El focus està posat en el futur. La tasca diligent i abnegada de la família Soka per obrir el camí als nens i als joves que assumiran la responsabilitat del futur és l’epítom de “la preocupació i l’amor compassiu” del Buda.

La Soka Gakkai és un món d’educació genuïnament humana que encoratja i forja les persones.

Precisament perquè enfortir una persona és un dels reptes més difícils, els beneficis de fer-ho són realment incalculables.

En el passatge final de Saldar els deutes de gratitud, el Daishonin escriu: “[L]a flor retornarà a l’arrel, i l’essència de la planta romandrà a la terra”.[1]

Amb el sincer desig de conrear un jardí florit de valors humans, els nostres admirables membres estan treballant sense pausa per nodrir la terra de la joventut amb l’aigua de l’encoratjament i la llum de les seves càlides oracions. Estic segur que ells i els seus éssers estimats seran recompensats amb meravelloses flors de felicitat i amb els fruits d’immensos beneficis i bona fortuna».[2]

PERSPECTIVA

En l’assaig del qual s’han extret la cita i el comentari recollits sobre aquestes línies, Daisaku Ikeda cita Josei Toda: «El meu mestre va declarar amb solemnitat: “La lluita que avui estem lliurant és per als pròxims cent i dos-cents anys. Dins de dos segles, la història mostrarà que els membres de la Soka Gakkai hem avançat pel camí correcte. Les generacions futures donaran testimoni d’això, sens dubte”».[3]

Seguidament, interpreta les actuals dificultats en aquest gran marc: «Com afirma la dita, no hi ha millor educació que l’adversitat. Els grans reptes que la joventut avui té per davant només s’equiparen amb la seva immensa missió d’obrir les portes a una era de pau i humanisme».[4]

JOVES FÈNIX · Als membres del Departament Futur

Hola, companyes i companys! Ja som al novembre, mes en què celebrem el Dia del Departament Futur de la SGEs –el 20 de novembre–, cosa que en aquesta ocasió farem en les reunions de diàleg, juntament amb tots els companys del nostre grup de diàleg, com en una gran família.

Ikeda Sensei sempre ha donat màxima importància al Departament Futur i s’ha consagrat a obrir el camí als seus integrants. Sabeu quina ha estat la seva motivació? Que valora a cadascú, i creu i confia en el seu potencial inherent. El seu desig és que tots vosaltres, membres del Departament Futur, pugueu desenvolupar-vos com a grans valors i exerciu un paper irreemplaçable, sent cadascun –com assenyala Nichiren Daishonin– únic i diferent, com els cirerers, les pruneres, els albercoquers o els presseguers. El més important és que, en el camí de complir la vostra missió, sigueu feliços i ajudeu els altres a ser feliços també. Vosaltres sou l’esperança del demà!

Un aspecte important és tenir grans somnis. Una vegada, Ikeda Sensei va dir a uns companys del Departament Futur al Japó:

Algú ha dit que l’ésser humà pot créixer fins on arribin els seus somnis, però no més enllà. Per això cal tenir grans somnis. No obstant això, al mateix temps cal recordar que una cosa són els somnis, i una altra cosa és la realitat. Si voleu veure acomplerts els vostres somnis, heu de mirar la realitat de front i donar el millor de vosaltres en la lluita per concretar aquest anhel.
.
El senyor Toda va dir una vegada: «Els joves han d’abrigar la determinació de destacar-se per alguna cosa. Aquest és el factor crucial: la ferma tenacitat de propòsit. No faran resplendir la joia del seu talent personal amb un esforç tebi i conformista».[5]

Possiblement alguns teniu ja un somni, però no sabeu quins passos donar per a concretar-lo… Uns altres, potser esteu encara a la recerca d’un somni que sentiu com a propi, i mentrestant aneu tantejant diferents possibilitats… I pot haver-hi els qui encara no tingueu el tema gens clar, ni sapigueu bé com abordar-lo, però així i tot teniu el desig de fer alguna cosa.

Ikeda Sensei ens assegura que tots, sens falta, tenim una missió única. Diu, fins i tot, que si no la tinguéssim no hauríem nascut… En les paraules d’encoratjament que hem destacat a continuació per a cada grup del departament ens aporta pistes i claus per començar a descobrir quina és la nostra missió.

Podem aprofitar aquesta oportunitat de celebració del vostre dia, el Dia del Departament Futur, per fer els primers passos en aquest camí. Per això, què tal començar per posar-vos una meta cap a la reunió de diàleg? Per exemple, aclarir «quina “alguna cosa” vull fer», o «quina acció vull prendre per aconseguir aquesta meta que anhelo assolir».

Us hi animeu?

Per als companys i companyes del grup Casals:
«Vostès estan en una etapa de l’existència en què han d’assimilar tot el que constitueixen els aspectes fonamentals de la vida i construir els fonaments. Per consolidar una base sòlida es requereix paciència. Espero que estudiïn amb perseverança buscant, al mateix temps, el seu desenvolupament humà a través de la fe, de manera que en el futur es converteixin en els arbres imponents del kosen-rufu».[6]

Per als companys i companyes del grup Picasso:
«L’important és fer alguna cosa; iniciar alguna acció. Perquè en aquest procés, quan un aplica la seva energia a una cosa concreta –i només llavors– es comença a aclarir el camí cap a aquesta meta irreemplaçable, cap a aquesta missió. Per exemple, aquesta “alguna cosa” podria ser qualsevol cosa que a vostès els agradi fer o que els desperti especial interès […]. Em refereixo al fet que facin una cosa en la qual s’hagin de desafiar i que els faci sentir orgullosos».[7]


[1]A END, pàg. 774.

[2]Vegeu Civilización Global, núm. 210, octubre 2022, «En bien del futuro, en bien de la paz».

[3]Ib.

[4]Ib.

[5]IKEDA, Daisaku. Sabiduría para ser feliz y crear la paz. Parte 1: La felicidad, Rivas-Vaciamadrid: Ediciones Civilización Global, 2021, pàg. 183.

[6]IKEDA, Daisaku: La nueva revolución humana, vol. 30, Parte 1, Rivas-Vaciamadrid: Ediciones Civilización Global, 2021, pàg. 184.

[7]IKEDA, Daisaku: «La juventud es el tiempo del desafío y de la construcción», en Conversaciones sobre la juventud.

Scroll al inicio