Una oració poderosa

En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), una presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».


GLOBALMENT

«En la meva segona conferència a la Universitat de Harvard (el 1993), vaig assenyalar que una religió capaç de propiciar un renaixement humà –en altres paraules, d’apoderar les persones perquè siguin més fortes, millors i més sàvies– mostraria el rumb per construir una cultura de veritable humanisme en el segle XXI.

Les nostres reunions de diàleg són joioses trobades de les quals sortim energitzats i esperançats, com a protagonistes de la nostra revolució humana; sentim que reneix en nosaltres la força de la Budeïtat per remuntar fins i tot el karma més advers.

Així mateix, són espais on interactuem com una família des del temps sense començament, transcendint totes les diferències, creient en el potencial positiu dels altres, encoratjant-los i inspirant-nos els uns als altres. Són models de tolerància i d’harmonia, com els que tant demanda i anhela la humanitat.

I, no menys important, les reunions de diàleg són un àmbit de capacitació per aprendre i practicar la suprema filosofia del respecte a la dignitat de la vida.

Són llocs on joves i grans estudien i debaten vivament els principis del budisme Nichiren, per adquirir saviesa amb la qual crear valor».

(IKEDA, Daisaku: «Les nostres reunions de diàleg Soka, un espai d’esperança», Daibyakurenge, novembre 2019, traducció disponible a www.sgi-es.org/publicaciones/editorial/noviembre-2019/).


LOCALMENT

Grup Al Alba | Foto enviada per la Cruz Zanón

El nom d’aquest grup de diàleg precursor, de la radiant Assemblea de la Victòria Soka del qual presentem una imatge, ens recorda que el budisme Nichiren és el «budisme del sol», i ens encoratja a la renovació quotidiana. «Al Alba» també evoca la terra en què es reuneix: la valenciana, una de les primeres a veure despuntar el dia que després compartim.

(Enviament de fotografies a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)


AVANÇANT AMB EL GOSHO

Encara que un apuntés a la terra i errés, o pogués lligar el firmament; encara que la marea deixés de pujar i baixar, o el sol sortís pel ponent; mai podria ocórrer que les oracions del practicant del Sutra del lotus quedessin sense resposta.

(Pasaje de «Sobre la oración», END, pág. 364).

«Com  cita el Daishonin en un passatge que apreciava molt el fundador i primer president de la Soka Gakkai, Tsunesaburo Makiguchi: “Com més ferma és la fe, major és la protecció dels déus”.[1]

En un altre dels seus escrits [El Palau Reial], el Daishonin afirma: “El fet que les oracions d’ella no obtinguin resposta és com un arc fort tensat amb una corda feble, o com una filosa espasa en mans d’un covard. De cap manera és culpa del Sutra del lotus”.[2] El Daishonin recalca una vegada i una altra que la fe ferma és el factor essencial perquè les nostres oracions generin una resposta.

Ell mateix, quan va ser portat al lloc d’execució durant la persecució de Tatsunokuchi, va amonestar les deïtats celestials i va reprendre el bodisatva Hachiman per no estar complint el seu jurament de protegir els practicants del Sutra del lotus.

En definitiva, la fe no és demanar ajuda externa a les deïtats celestials, sinó activar les funcions protectores dins de la nostra pròpia vida que corporifica la Llei Mística.

El Daishonin cita un passatge [del gran mestre xinès Miao-lo]: “Quan accedim al Camí del Buda, fem que […] el nostre cos i la nostra ment, a cada moment, impregnin tot l món dels fenòmens”.[3] En efecte, la nostra ment i la nostra vida poden abastar l’univers sencer. En altres paraules, podem fer que tot en l’univers, fins i tot les forces més negatives i hostils, siguin les nostres aliades. Així és el poder infinit de la Llei Mística».

(Fragment d’«El Departament de Dones: Sols d’esperança que il·luminen el segle de la dona»).[4]


PERSPECTIVA

En la mateixa dissertació de la qual s’ha extret el comentari anterior, Daisaku Ikeda exposa: «L’univers […] sempre està en moviment. La Llei suprema que governa aquesta activitat incessant és Nam-myoho-renge-kyo, l’essència del Sutra del lotus. Com escriu Nichiren Daishonin: “[El que permet a les deïtats del Sol i de la Lluna no apartar-se de les seves òrbites […] és el poder de la Llei budista”.[5] Nam-myoho-renge-kyo és la llei primària que dóna forma a tot el que existeix en l’univers. La pràctica d’entonar daimoku i la dedicació a la Llei Mística permeten a la nostra vida fusionar-se amb el ritme sorprenent de l’univers. L’oració, llavors, és la forma en què el microcosmos del nostre ésser s’alinea amb el macrocosmos universal. Mitjançant les oracions basades en la Llei Mística, despleguem en la nostra pròpia vida la força suprema, la saviesa i l’amor compassiu de l’univers».[6]


PARAULES CLAU
Oració · Fe · Protecció de les funcions universals


[1] END, pàg. 644.
[2] Ib., pàág. 512.
[3] Ib., pàg. 805.
[4] Vegeu aquest número, «El Departamento de Mujeres (2/3)».
[5] END, pàg. 719.
[6] Vegeu aquest número, «El Departamento de Mujeres (2/3)».

Scroll al inicio