El missatge essencial del budisme


Recursos per a la introducció de les reunions de diàleg de la SGEs


Quan un, a mitja nit, encén un fanal per a algú, la llum no solament il·lumina aquesta persona, sinó també a un mateix. De la mateixa manera, quan un revitalitza l’aspecte d’algú, també millora el seu propi semblant; quan dona vigor a un altre, augmenta les seves pròpies forces, i quan prolonga la vida d’una altra persona, també estén la durada de la seva pròpia vida.

Passatge d’On Clothing and Food (Sobre la roba i el menjar), a WND-2, pàg. 1066. Es tracta d’una carta de Nichiren Daishonin dirigida a una monja laica que havia abraçat la fe en els seus ensenyaments, de la qual es desconeixen la identitat i el lloc de residència. Es creu que la carta va ser escrita després que el Daishonin es traslladés a la muntanya Minobu, el maig de 1274, encara que tampoc pot precisar-se’n la data exacta. Després d’agrair un obsequi de monedes que aquesta deixebla li havia fet arribar, descriu com són d’imprescindibles la roba i el menjar per mantenir la vida, i explica el benefici que adquireix la persona que ofrena aquestes coses.

Suposem que una persona es troba angoixada a la vora d’una carretera fosca, en plena nit. Moltes altres persones la veuen i passen de llarg sense oferir-li ajuda. Però arriba algú que aixeca una llanterna, la il·lumina i li diu: «Has d’haver passat por, però ja ara estàs fora de perill. Caminem junts!», i emprèn la marxa al seu costat.
.
Aquesta escena transmet la postura i la conducta d’un bodisatva.
.
Aquesta manera de procedir no té res d’especial. És, senzillament, respondre amb empatia i sincera preocupació davant les persones que sofreixen al nostre voltant; acostar-nos espontàniament a elles i fer tot el que estigui al nostre abast per a ajudar-les. És escoltar els problemes de la gent i brindar alè generós. Aquest comportament de rica humanitat és el que caracteritza els bodisatves. […]
.
El missatge essencial del budisme és que quan reconeixem la noble i suprema naturalesa de buda en cada persona, i creem llaços basats en el desig de beneficiar la nostra vida i la dels altres, obtenim un cabal il·limitat de saviesa insuperable per crear pau i felicitat. […]
.
La nostra missió és començar per on som i portar amb confiança la gran llum encoratjadora del budisme del sol a les nostres famílies, amics i éssers estimats, als nostres veïns i a totes les persones que formen part del nostre entorn. Aquesta llum pot impartir-los valor per viure la seva existència plenament. Pot infondre’ls energia infinita, incrementar la seva força vital i ser una font de saviesa i fortalesa per superar qualsevol crisi.
.
El kosen-rufu mundial, en realitat, és un moviment ciutadà global de diàleg i encoratjament.
.
Encoratjar també és apoderar. Que esplèndid serà el futur de la humanitat quan a tot el món els éssers humans s’encoratgin els uns als altres, quan prenguin consciència de la seva gran missió i del seu potencial latent![1].

En la dissertació de la qual s’han extret la cita i els paràgrafs de comentari reproduïts a dalt, Daisaku Ikeda aprofundeix en la fusió –que dilucida el budisme– entre beneficiar la nostra vida i beneficiar la vida d’altres éssers:

La declaració del Daishonin que «quan [un] dona vigor a un altre, augmenta les seves pròpies forces» il·lustra de manera brillant que beneficiar-se un mateix i beneficiar els altres són dos aspectes inseparables. Amb aquestes simples paraules, ens mostra una manera insuperable de viure, en la qual el benefici propi i el benefici d’uns altres es fusionen de manera indivisible i natural.
.
Aquí no trobem l’egoisme de pensar únicament en el propi benestar sense tenir en compte els altres; ni una mentalitat estreta i egocèntrica que traça límits rígids entre el jo i l’altre. El que motiva aquest comportament no és el sentit del deure ni les normes de decòrum social. Aquí es mostra una manera de viure imbuïda d’amor compassiu, del desig espontani d’ajudar els altres.
.
No obstant això, l’èmfasi distorsionat a beneficiar o ajudar els altres pot convertir-se fàcilment en condescendència o autosacrifici. Precisament perquè actuar en bé dels altres també ens beneficia, és una cosa que produeix agraïment i alegria.
.
Els qui viuen com a genuïns bodisatves són els que, sense voler escapar d’aquest món saha ple de sofriments, avancen amb sinceritat i saviesa cap al benestar i la felicitat propis i dels altres.[2]

Grup Nous Reptes | Foto enviada per Fina Fonts

Que propici començar un nou any, i una nova etapa de Civilización Global, amb una imatge de persones que celebren els «nous reptes»! Aquest grup de diàleg, del districte Manresa de la SGEs, va tancar el 2022 amb una «reunió alegre, plena d’experiències i d’un diàleg molt animat». Amb un inclusiu format híbrid i una àmplia participació, els que porten més temps treballant pel kosen-rufu des de la comarca barcelonina del Bages van celebrar especialment la presència de membres dels quatre departaments de la Soka. Enhorabona!

Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com


[1] ↑ Extret de la dissertació publicada en aquest número, secció «Estudi».

[2]Ib.

Scroll al inicio