Gaudir d’una alegria il·limitada!


En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), la presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».

GLOBALMENT

«Toda Sensei sovint deia que tot el que fa falta és trobar-nos amb una persona, i que ella escolti el que tenim per a dir-li.

No és una qüestió de números. Tot comença per donar la màxima prioritat al diàleg de vida a vida i establir un vincle amb la persona que tenim davant de nosaltres.

Les reunions de diàleg, en les quals podem interactuar de manera més personal amb els nostres companys, són l’essència de la Soka Gakkai. I els districtes [1]  són les bases de la nostra xarxa d’encoratjament.

Els nostres districtes són castells d’humanitat que nodreixen i expandeixen l’amistat i la confiança en cada comunitat. Són jardins d’alegre harmonia i de bella diversitat, on brilla el principi sobre la floració dels cirerers, de les pruneres, dels presseguers i dels albercoquers.

“El districte és l’assemblea sobre el Pic de l’Àguila”: amb aquesta convicció, m’he esforçat des de la meva joventut per fer que les nostres reunions de diàleg siguin assemblees plenes d’esperança i energia».[2]

LOCALMENT

Grup De Corazón a Corazón

Aquest grup va ser un dels pioners del moviment de diàleg Soka a Alacant, i la seva expansió es va traduir en el naixement de nous grups. Després d’un període en el qual, per una combinació de motius, la participació en les seves reunions es va reduir, la perseverança en la pràctica i en l’estudi budistes ha donat lloc a un nou i sostingut creixement. Una de les claus del sorgiment de valors humans de totes les edats que l’ha impulsat ha estat el desplegament d’alegria i determinació que caracteritza les seves reunions preparatòries.

(Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)

AVANÇANT AMB EL GOSHO

I sense esforç o penúries, sense pràctiques religioses o bones accions, aquest cúmul de joies inapreciables pot ser de la nostra possessió per mitjà de la sola paraula «fe». Per això el passatge diu que ha «arribat a nosaltres (jitoku) sense que l’hàgim buscat».

(OTT, pàg. 59).

«L’expressió “sense esforç o penúries, sense pràctiques religioses o bones accions” no vol dir sense cap esforç o dedicació a la pràctica.

Els ensenyaments anteriors al Sutra del lotus indicaven que la il·luminació només es podia aconseguir practicant el budisme durant infinits eons. En canvi, en revelar l’essència del Sutra del lotus, Nichiren Daishonin va ensenyar que tots podíem manifestar la il·luminació en aquesta existència. A través de practicar la Llei Mística, en la qual causa i efecte existeixen de manera simultània, podem obtenir immediatament aquestes joies de valor insuperable “sense esforç o penúries, sense pràctiques religioses o bones accions” que s’hagin de dur a terme al llarg d’eons de recerca de la il·luminació. Podem manifestar l’estat de budeïtat de manera instantània.

A més, el Daishonin assenyala: “Aquest cúmul de joies inapreciables pot ser de la nostra possessió per mitjà de la sola paraula ‘fe’”. El budisme Nichiren ensenya que, per a les persones comunes de l’Últim Dia de la Llei, creure en el Gohonzon de Nam-myoho-renge-kyo és, en si, la pràctica per a observar la vida; és a dir, la pràctica per aconseguir la il·luminació.

Abraçar la fe en el Gohonzon i mantenir amb constància la pràctica budista ens posa en el camí infal·lible cap a la felicitat i ens permet adquirir el tresor insuperable de la il·luminació sense ni tan sols haver-lo buscat de manera conscient.

Que aquest tresor arribi a nosaltres sense haver-lo buscat significa que no és una cosa que algú ens concedeixi. Som nosaltres mateixos els qui ho aconseguim. […] podem construir un vast estat de vida que supera tot allà que puguem imaginar, en el qual “plàcids, gaudim” de la vida i gaudim l’“alegria il·limitada de la Llei”.

Les experiències d’incomptables membres de la Soka Gakkai […] testimonien aquesta veritat».[3]

PERSPECTIVA

En la dissertació de la qual s’han extret la cita i el comentari presentats sobre aquestes línies, Daisaku Ikeda escriu també: «En última instància, la base per a la transformació del karma de la humanitat és fer possible un canvi interior en la vida de les persones, a través del diàleg de vida a vida. Quan els individus canviïn, d’un en un, la base espiritual de la societat també ho farà. […] Ela Gandhi, neta del Mahatma Gandhi, va parlar sobre les activitats de la Soka Gakkai per propagar la filosofia del respecte a la dignitat de la vida. Va observar que la SGI proclamava molts dels valors que havien guiat la conducta de Gandhi; entre ells, la no violència, la consciència i l’esperit de l’autodisciplina».[4]

PARAULES CLAU

Aconseguir la budeïtat en aquesta existència · Fe en el Gohonzon · Alegria il·limitada


[1] El paper que els districtes juguen a la Soka Gakkai del Japó a la SGEs el comparteixen amb els grups de diàleg.

[2] Vegeu aquest número, secció «Punt de partida».

[3]Ib., secció «Estudi mensual».

[4]Ib.

Scroll al inicio