Obrir les portes de la nostra saviesa


Recursos per a la introducció de les reunions de diàleg de la SGEs


[E]l nostre cap correspon a myo; la gola, a ho; el tòrax, a ren; l’estómac, a ge, i les cames, a kyo. […] El Buda va aparèixer en el món amb la finalitat de predicar aquesta gran qüestió. Quan va revelar que el nostre cos representava els cinc caràcters de Myoho-renge-kyo, estava «obrint el portal de la saviesa de buda» i revelant que podem manifestar la budeïtat amb el nostre cos i en aquesta existència.
.
«Obrir», en aquest cas, denota el cor o la disposició mental de la fe. Quan recitem Myoho-renge-kyo amb la disposició mental de la fe, obrim en aquest mateix acte les portes de la nostra saviesa de buda.

OTT, pàgs. 28-29. El Registre dels ensenyaments transmesos oralment és una compilació dels ensenyaments orals de Nichiren Daishonin sobre el Sutra del lotus exposats durant els seus anys a la muntanya Minobu, lloc on es va establir al maig de 1274 i on va romandre fins al 8 de setembre de 1282, poques setmanes abans de la seva defunció. Aquests ensenyaments van ser registrats i recopilats en dos volums pel seu deixeble i successor Nikko Shonin.

Des del punt de vista de la nostra pràctica budista, Nichiren Daishonin explica que «obrir» –en la frase «obrir el portal de la nostra saviesa de buda»– denota «el cor o la disposició mental de la fe». El punt crucial per  assolir la budeïtat amb la forma que cadascú posseeix –explica– és creure, de veritat, que la nostra vida és Myoho-renge-kyo.
.
La noció d’«obrir el portal de la saviesa de buda» exalta el paper fonamental del Sutra del lotus com a escriptura per a la il·luminació universal. Revela el gran principi del respecte a la dignitat de la vida, és a dir, que totes les persones són portadores de la suprema noblesa i poden activar i manifestar el seu potencial interior il·limitat. «Obrir» vol dir que la saviesa de buda ja existeix dins de nosaltres; si no fos així, mai no podríem manifestar-la.
.
Immediatament després, el Daishonin assenyala: «Respecte a la paraula “buda” –en la frase “obrir el portal de la saviesa de buda”–, el terme denota la budeïtat que existeix inherentment en els nou estats».
.
Obrir el portal de la saviesa de buda latent en cada ésser és el que defineix un buda, una «persona il·luminada».
.
Com podem obrir les portes d’aquesta saviesa de buda en la nostra pròpia vida? Com explica el Daishonin, la clau és «recitar Myoho-renge-kyo amb la disposició mental de la fe». En altres paraules, entonar Nam-myoho-renge-kyo amb la convicció que cadascun de nosaltres és una noble manifestació o corporificació de la Llei Mística. Així –ens diu– assolim la budeïtat amb la nostra forma actual.
.
La fe és el que ens permet assolir la budeïtat, l’estat més elevat de vida, i activar la seva saviesa inesgotable. […] [C]om més ferma és la nostra fe, més podem desplegar la força indòmita i sempre triomfal que ens permet fer possible l’impossible.[1]

A la dissertació de la qual s’han extret la cita del Registre dels ensenyaments transmesos oralment i el comentari anteriors, Daisaku Ikeda assenyala també:

Febrer és el mes en què va néixer Josei Toda. Fins al dia d’avui continuo escoltant en el meu cor les paraules estrictes i alhora bondadoses del meu mestre.
.
En una oportunitat, parlant amb vehemència, ell ens va recalcar als joves que havíem de confiar en el nostre cor i creure en nosaltres mateixos. Ens va dir que com més ferma fos la nostra fe, més invencibles seríem en qualsevol situació, i ens va instar a forjar aquest tipus de confiança interior basats en el Gohonzon.
.
Creiem en la nostra naturalesa de buda. Creiem que la nostra vida i la Llei Mística són una entitat inseparable. Mentre tinguem una fe basada en el Gohonzon, triomfarem sobre qualsevol adversitat que sorgeixi a la vida. El mestre Toda ens va ensenyar a considerar el Gohonzon el centre de les nostres conviccions i a avançar amb la unió de «diferents persones amb un mateix propòsit» per crear una nova època.[2]

Grup Alegria | Foto enviada per Carolina Bettanin

Una dita afirma que es necessita una tribu per sostenir el creixement d’un ésser humà. Salvant les distàncies que hi pugui haver amb altres contextos en els quals es consideri pertinent, aquesta afirmació il·lustra la importància del suport mutu en la fe que caracteritza els grups de diàleg de la Soka Gakkai, com aquest que al novembre va celebrar l’ingrés com a membre d’una valerosa jove (més detalls a «Mi historia»).

Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com


[1]Vegeu aquest número, secció «Estudio».

[2]Ib.

Scroll al inicio