En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), la presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».
GLOBALMENT
«Makiguchi Sensei donava gran importància a les experiències de fe dels membres [de la Soka Gakkai]. En una oportunitat va citar el cas d’una dona que havia superat dificultats familiars i laborals i que, aplaudida pels seus veïns i persones properes, havia construït una llar harmoniosa; també va citar el cas d’un home que, a través de la seva pràctica budista, havia pogut recuperar el seu negoci d’arts gràfiques, que portava una dècada generant pèrdues. El nostre fundador descrivia aquestes inspiradores històries de renovació com […] “la prova real d’una vida dedicada al gran bé” i “l’evidència d’haver aconseguit la budeïtat en aquesta existència”.
Per part seva, el mestre Toda ens va ensenyar que a través dels nostres esforços per posar en pràctica la fe en la realitat quotidiana, alhora que enfrontem tota classe de problemes, podem establir un estat de felicitat absoluta, en el qual el sol fet de viure ens dona alegria. Res el complaïa més que escoltar les experiències de companys de fe que impulsaven la seva revolució humana i transformaven el seu karma.
El Daishonin assenyala: “[Q]uan la persona capaç de donar proves visibles en aquesta existència predica el Sutra del lotus, també sorgeixen persones capaces de creure [en el sutra]”. Makiguchi Sensei observava que una de les singularitats de les experiències de fe dels membres de la Soka Gakkai és que els seus protagonistes, en lloc d’acontentar-se amb gaudir dels seus propis beneficis, busquen activament compartir-los parlant-ne amb altres persones. La veritat és potent».[1]
LOCALMENT
La brillantor dels somriures dels qui integren aquest grup de diàleg de la SGEs prové –segons ens transmeten– dels desafiaments que assumeixen sobre la base de la pràctica i l’estudi budistes. Reprendre la formació acadèmica, preparar unes oposicions quan semblava impensable, ser pares… Són només alguns exemples de com estan encarnant el principi que «la fe equival a la vida quotidiana».
(Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)
AVANÇANT AMB EL GOSHO
El Sutra del lotus declara: «mai contradiran la realitat veritable». T’ien-t’ai ho va comentar dient: «No existeix cap assumpte de la vida o de la feina que contradigui la realitat veritable en cap sentit». La persona de saviesa no és la que practica el budisme allunyada dels assumptes mundans, sinó, al contrari, aquella que comprèn totalment els principis amb els quals el món es governa.
(El kalpa de disminució, a END, pàg. 1167).
L’essència de la nostra pràctica budista és oferir proves reals dels principis que «la fe equival a la vida quotidiana» i «el budisme es manifesta en la societat». […]
Arreu del món, els membres de la Soka Gakkai, partint d’una oració on batega el seu jurament de dedicar-se al kosen-rufu, entonen Nam-myoho-renge-kyo per la felicitat pròpia i la dels seus semblants. S’armen de coratge i saviesa per vèncer en els seus reptes quotidians i per donar a conèixer amb amor compassiu la Llei Mística a altres persones.
Com a resultat d’això, en la Soka Gakkai hi brillen les inspiradores experiències de membres que estan oferint proves tangibles de beneficis derivats de la seva fe i conduint vides triomfals d’alegria i esperança. Estic convençut que, amb això, estan expressant fidelment l’esperit del Sutra del lotus i corporificant el veritable camí de la pràctica en el budisme Nichiren».[2]
PERSPECTIVA
En la dissertació de la qual s’han extret la cita i el comentari recollits sobre aquestes línies, Daisaku Ikeda observa: «L’afirmació que “la fe equival a la vida quotidiana” també significa que la vida quotidiana equival a la fe. En altres paraules, cada aspecte de la nostra existència constitueix la pràctica budista. Nichiren Daishonin instrueix càlidament a un dels seus diligents seguidors laics: “Si continua vivint tal com ara [i complint a consciència amb les seves responsabilitats laborals], no hi ha dubte que acabarà practicant el Sutra del lotus vint-i-quatre hores al dia. Consideri el servei que presta al seu senyor feudal com la pràctica del Sutra del lotus”. […] El Daishonin ens urgeix a viure d’una manera digna de guanyar l’elogi dels qui ens envolten. En actuar així, […] les nostres virtuts emanen de la nostra vida de manera natural i generen el benefici d’una protecció des de l’exterior. Que altres persones elogiïn la nostra actitud és senyal de la confiança i el respecte que ens concedeixen en el nostre escenari de vida i la nostra comunitat».[3]
PARAULES CLAU
La fe equival a la vida quotidiana · El budisme es manifesta en la societat
[1] ↑ Vegeu aquest número, secció «Estudi mensual».