L’essència del budisme


En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), la presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge dels escrits del Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), algunes «Paraules clau» i, aquest mes, propostes des dels «Joves fènix».

GLOBALMENT

«Armar-nos de coratge
i trobar-nos amb un amic,
parlar i compartir el nostre cor
amb passió i sinceritat:
quan emprenem i assumim aquests reptes
amb l’esperit d’aixecar-nos sols”,
trenquem els murs que existeixen en la nostra ment
i arribem als cors dels nostres amics.

Els fonaments per a la pau i la felicitat del poble es construeixen
a mesura que conversem amb els que estan al nostre voltant
i estenem de manera natural, a casa nostra i entre els veïns,
la nostra veu càlida, alegre i reconfortant,
com una brisa primaveral que impregna l’aire.

No importa l’edat que tinguem;
sortim a trobar-nos amb les persones […].
En fer noves amistats,
el nostre món s’amplia
i el nostre futur s’expandeix».[1]

LOCALMENT

Grup Mar de Llum

Si el mes passat aquest espai presentava un grup de nom inspirat pel Cantàbric, el d’aquest mes evoca el Mediterrani, que banya les localitats –Vilanova i la Geltrú i Cubelles– entorn de les quals viuen els seus radiants integrants, de totes les edats…

(Enviament d’ imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)

AVANÇANT AMB EL GOSHO

El capítol «Rei de la Medicina» [del Sutra del lotus] assenyala […]: «aquest sutra proporciona una bona medicina per als mals del poble de Jambudvipa».
.
El Sutra del nirvana diu: «Suposa que una parella té set fills, i un d’ells cau malalt. Encara que els pares els estimin a tots per igual, es preocuparan més pel que pateix de mala salut». […] I, de tots els remeis, el millor és Nam-myoho-renge-kyo.

(Triar el cor del «Sutra del lotus», a WND-2, pàg. 487).

«L’essència del budisme Nichiren és relacionar-nos amb les persones que formen part de les nostres vides, valorar-les a cadascuna i fer tot allò estigui al nostre abast per guiar-les cap a la felicitat.

Mentre obria el camí cap a l’establiment de l’ensenyament correcte per assegurar la pau en la terra i albirava l’assoliment del kosen-rufu mundial en el futur, el Daishonin estava pendent de la vida de cadascun dels seus deixebles i els encoratjava constantment.

Toda Sensei va jurar promoure el kosen-rufu al Japó i a tot Àsia, per concretar el que es coneix com la “transmissió del budisme a l’oest”. Alhora, abraçava càlidament i brindava orientació personal als membres de la Soka Gakkai que el visitaven dia rere dia buscant consell per afrontar els seus problemes, des de malalties a penúries econòmiques, desavinences familiars, i moltes altres qüestions.

No es tracta simplement de proclamar l’alleujament dels sofriments de la humanitat com una cosa abstracta o general. El que compta és ajudar a resoldre els problemes reals de persones reals. Aquest és el paràmetre per mesurar el jurament de guiar a tothom a la il·luminació. El budisme se centra en la victòria. Per a dir-ho d’una altra manera –com indica el proverbi “L’u és mare de deu mil”,[2] les nostres accions concretes per ajudar a un individu afecten a tots els éssers humans. Ajudar a alleugerir el sofriment de la persona que tenim davant de nosaltres condueix a alleugerir el sofriment de totes les persones.

El Mahatma Gandhi (1869-1948) va declarar que el seu jurament personal era “eixugar cada llàgrima de cada ull”.[3] Aquestes paraules em fan recordar el rostre benvolent del mestre Toda, el desig més sincer del qual va ser erradicar el sofriment d’aquest món».[4]

PARAULES CLAU

Relacionar-nos amb els que formen part de les nostres vides · Ajudar a alleugerir el sofriment

JOVES FÈNIX · ALS MEMBRES DEL DEPARTAMENT FUTUR
.
«El mes de maig ens atansa l’energia del creixement dinàmic i dels nous brots verds»
.
Hola, companyes i companys!
.
Al maig, celebrem junts el «mes dels successors», el nostre mes, plens d’energia per créixer dinàmicament i fer sorgir frescos brots verds!
.
En els passats mesos de març i abril, hem pogut aprofundir en les paraules de Nichiren Daishonin «l’hivern sempre es converteix en primavera», a més de conèixer la seva vida i veure com ell mateix, a través de convertir les seves dificultats en victòries, va encoratjar a uns altres a fer el mateix. La inspiració que trobem en Els escrits de Nichiren Daishonin ens permet a cadascun extreure la força per experimentar les nostres pròpies victòries.
.
Quan comprovem en la nostra vida que l’entonació de Nam-myoho-renge-kyo fa sorgir en nosaltres un potencial i una força il·limitades, convertint els sofriments en victòries, consolidem la convicció que, sens dubte, «l’hivern sempre es converteix en primavera». Amb la nostra pròpia experiència i exemple podem encendre la llum de l’esperança en el cor de les persones que sofreixen, transmetent-los la nostra convicció inamovible en el potencial humà.
.
Arun Gandhi, net de Mahatma Gandhi, una vegada va explicar a Ikeda Sensei la següent anècdota que li havia transmès el seu avi.
.
Un home, mentre caminava un matí per la platja, va descobrir un gran banc d’estrelles de mar que estaven encallades sobre la sorra, portades fins allí per l’onatge. Sabent que, quan ascendís el sol, s’assecarien i moririen, l’home va començar a recollir-les, una per una, i a retornar-les a les aigües. Un altre que passava se li va acostar i li va dir burleta: «Miri la quantitat que n’hi ha! Oblidi’s de salvar-les a totes». El primer, després de llançar una estrella de mar més a les ones, li va respondre: «Tal vegada no les salvi a totes. Però, per a aquesta, la diferència és total!».
.
Arun Gandhi va resumir així el significat d’aquest episodi que el seu avi li havia narrat: «Si podem commoure la vida d’una persona i salvar-la, aquest és el gran canvi que podem fer».
.
Les nostres accions concretes per ajudar una persona poden arribar a dissipar els foscos núvols del sofriment de totes les persones i construir forts fonaments per a la pau i la felicitat de la humanitat. Per això, encara que semblin accions insignificants, en realitat són les més nobles accions que podem emprendre. Com ens encoratja Ikeda Sensei, fem que les nostres famílies, col·legis i veïnats siguin molt més esplèndids, i siguem cadascun de nosaltres els qui portem aquesta brisa primaveral d’esperança i encoratjament al cor de totes les persones amb les quals ens relacionem.
.
Fes clic aquí per seguir llegint experiències de transformació de l’hivern en primavera!


[1]IKEDA, Daisaku: «Enviem una brisa primaveral d’alegria al cor de les persones!», Seikyo Shimbun, 27/3/2022.

[2]Conversa entre un venerable i un home no il·luminat, a END, pàg. 136.

[3]NEHRU, Jawaharlal: Selected Works of Jawaharlal Nehru (Obres escollides de Jawaharlal Nehru), vol. 3, Nova Delhi: Jawaharlal Nehru Memorial Fund, 1985, pàg. 136.

[4]Vegeu aquest número, secció «Estudi mensual».

Scroll al inicio