La pràctica budista

En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), una presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».


GLOBALMENT

«Shin’ichi  va instar a […] treballar per fer un gran èxit de les reunions de diàleg, amb la finalitat d’establir una base sòlida per a l’avenç del kosen-rufu. Va dir:

–Com saben bé, la reunió de diàleg, juntament amb l’estudi dels ensenyaments del Daishonin, han estat tradicionalment el centre de les activitats de Gakkai. És l’element principal de la pràctica budista i la quinta essència de tota l’organització.

“Considero que la reunió de diàleg és de màxima importància. Vull que confirmem, una vegada més, que aquestes trobades són el ‘camp de batalla’ de la Soka Gakkai. […]

Shin’ichi estava decidit a posar-se al capdavant de la tasca per enfortir i incrementar les reunions de diàleg, pilar de totes les activitats de Gakkai. Des de l’època del mestre Makiguchi, el cor de la Soka Gakkai podia trobar-se en aquestes trobades. De fet, havien estat el punt de partida del moviment popular de l’organització. Allà s’hi podien estudiar els escrits del Daishonin, compartir experiències lliurement i rebre dels responsables una clara orientació en la fe. Aquestes reunions inspiraven en els participants una nova determinació, i es convertien així en la força motora per al desenvolupament de la Soka Gakkai».

(IKEDA, Daisaku: La nova revolució humana, vols. 13 i 14, Rivas-Vaciamadrid: Ediciones Civilización Global, 2019, pàg. 94).


LOCALMENT

Grup Siglo de Oro | Foto enviada per Rosa Viñes

En una ocasió, Nichiren Daishonin va escriure a un deixeble: «Vostè és com l’or pur, perquè creu en l’“or” del Sutra del lotus» (END, pàg. 227). El nom d’aquest grup de diàleg de la SGEs, que es reuneix al districte barceloní de Sant Martí, té fons: va néixer amb el segle, l’any 2000. Com per celebrar el seu 20è aniversari, en aquesta reunió tots els membres van compartir experiències; els convidats, impressions; i una persona va rebre el Gohonzon, en un ambient ple d’alegria i noves determinacions per al 2020.

(Enviament de fotos a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)


AVANÇANT AMB EL GOSHO

Cent anys de pràctica a la Terra de la Perfecta Felicitat no es comparen amb el benefici d’un sol dia de pràctica en el món impur.

(Passatge de Saldar els deutes de gratitud, END, pàg. 773).

«NO PODEM SABER tots els problemes que altres persones afronten en aquesta difícil època, la lluita que cadascú carrega sobre les seves espatlles. Algunes persones tenen dificultats laborals que els aclaparen, d’altres estan sota la pressió d’enormes responsabilitats. Les situacions adverses que afecten la gent són innombrables.

En els dies en què donava suport al mestre Toda enmig de les seves dificultats financeres,[1] hi va haver un període en què les meves ocupacions no em van permetre participar en les activitats de la Soka Gakkai […]. Però, precisament perquè estava tan ocupat, jo havia determinat no retrocedir un sol pas.

Esforçar-se per trobar el temps necessari, per posar-se en acció, per encoratjar la gent: tot això és, en si, la pràctica budista. Perquè la determinació subjacent a aquesta postura condueix a la revolució humana i transforma el nostre estat de vida. I perquè, perseverant en aquests esforços malgrat els nostres nombrosos compromisos, podem empatizar amb les dificultats dels altres i inspirar-los amb unes poques i senzilles paraules, o a través d’una sola visita.

Practicar el budisme és exercir el nostre dret a ser feliços. No és una obligació, alguna cosa que algú ens hagi imposat. Que traiem o no el màxim profit de les activitats de la Soka Gakkai a les quals podem assistir i ens recarreguem de força vital depèn de la nostra postura o actitud mental. Fent-ho, podem acumular incalculables beneficis».

(Fragment d’ «El Departament d’Homes, pilars invencibles del kosen-rufu»).[2]


PERSPECTIVA

En un altre fragment de la dissertació de la qual s’ha extret el comentari anterior, Daisaku Ikeda recorda que, durant la seva joventut, en una ocasió va preguntar al seu mestre Josei Toda com es definia la grandesa d’una persona, i que aquest li va respondre sense dubtar: «La grandesa rau en la convicció».[3] Són persones de grandesa les que contribueixen al desenvolupament en els seus llocs de treball, lluiten per la felicitat dels seus éssers estimats, treballen per la prosperitat de les seves comunitats… Gràcies a la convicció –o, en termes del budisme Nichiren, gràcies a la fe en el Gohonzon– podem comprometre’ns amb la realitat en tota la seva profunditat, sense deixar-nos portar pels vaivens superficials, i d’aquesta manera transformar-la veritablement. Tal com va assenyalar el Daishonin, «Shakyamuni va ensenyar que allò superficial és fàcil de creure, però […] anar vers el que és profund és propi d’una persona valenta».[4]


PARAULES CLAU

Pràctica compromesa amb la realitat · Perseverança · Convicció · Beneficis


[1]En la difícil postguerra japonesa, el jove Daisaku Ikeda va fer costat a Josei Toda –en la seva faceta d’editor i empresari– també com a empleat compromès.

[2] Vegeu aquest número, «El Departamento de Hombres (2/3)».

[3] Ib.

[4]END, pàg. 584. Es tracta d’una cita de Dengyo.

Scroll al inicio