En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: una cita que il·lumina la transcendència dels esforços que cristal·litzen en aquestes trobades («Globalment»), una presentació d’un dels grups que els sostenen («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva» i algunes «Paraules clau».
GLOBALMENT
«En els escrits de Nichiren Daishonin hi ha un passatge inoblidable, que vaig estudiar juntament amb el meu mestre Josei Toda […]: “Després […] va aparèixer Abutsu-bo. El primer que vaig fer va ser preguntar-li per vostè i pel sacerdot laic de Ko. Em va dir que cap de vostès havia caigut malalt”.
En un moment en què les epidèmies arrasaven el país, el Daishonin estava profundament preocupat pels seus deixebles i orava per la seguretat de tots ells. Després d’agrair a Abutsu-bo per haver fet un viatge tan llarg per anar-lo a veure [des de l’illa de Sado, fins a la distant muntanya Minobu], li pregunta per cadascun dels seus seguidors residents a Sado i celebra assabentar-se que estan bé i fora de perill. En la carta, també demana a Sennichi [esposa de Abutsu-bo i destinatària de la carta] que li transmeti un missatge de condol i d’alè a una altra practicant que s’havia quedat vídua feia poc.
Després de fer-me llegir en veu alta aquest text, Toda Sensei va dir: “En aquestes paraules veiem la conducta profundament humana de Nichiren Daishonin. És, també, la postura que hem de tenir a les reunions de diàleg”. […]
Rebem l’ “Any de l’avenç i dels valors humans” iniciant una nova “revolució de les reunions de diàleg”!».
(IKEDA, Daisaku: «Les nostres reunions de diàleg Soka, un espai d’esperança», Daibyakurenge, novembre 2019, traducció disponible a www.sgi-es.org/publicaciones/editorial/noviembre-2019/. La cita és de END, pàg. 978).
LOCALMENT
Aquest grup de diàleg és el primer que es va crear a l’illa canària de la Palma, un dels punts més occidentals de l’arxipèlag, del país i d’Europa. Fent honor al seu nom, ha florit exuberantment i, coincidint amb les Assemblees de la Victòria Soka, ha nascut ja el quart grup de diàleg de l’illa. Enhorabona!
(Enviament de fotos a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)
AVANÇANT AMB EL GOSHO
Per tant, ha d’esforçar-se en la fe més que mai per rebre els beneficis del Sutra del lotus. […] Com més grans siguin les dificultats […], major serà el seu goig, gràcies a la força de la seva fe.
(Passatge d’«Un vaixell per a creuar el mar del sofriment», END, pàg. 34).
«EL DAISHONIN SEMPRE VA RECALCAR als seus deixebles la importància d’enfortir la fe i d’esforçar-se més i més en la pràctica budista. […]
Davant de dificultats greus, hem de mirar endavant amb actitud positiva i confrontar-les joiosament. Els qui s’armen del “cor d’un lleó rei”[1] posseeixen el valor de crear i irradiar esperança, fins i tot en les circumstàncies més desfavorables. Poden desplegar la saviesa de superar tots els obstacles i trencar les gruixudes cadenes del karma negatiu. En definitva, posen en joc un poder invencible. Aquesta convicció absoluta és l’esperit de la veritable causa.
[…] En altres paraules, en lloc de viure confinats en el passat, a partir de canviar la nostra mentalitat o actitud interior podem modificar el significat del nostre passat; a través de les nostres accions, creem valor i obrim pas a una nova vida que comença des d’aquest mateix instant.
La filosofia de la veritable causa significa esforçar-nos per construir un futur més lluminós.
El Daishonin va declarar que la seva vida no estava passivament subjecta a la “llei general de causa i efecte”;[2] és a dir, a la teoria tradicional sobre el karma. Què podem fer per a canviar nostre karma en el nivell fonamental? Podem dedicar la nostra vida al gran jurament del kosen-rufu com a practicants del Sutra del lotus. El Daishonin ho va demostrar personalment, en la seva manera d’afrontar les grans persecucions a les quals es va veure sotmès. I nosaltres, els mestres i deixebles de la Soka Gakkai, som els seus deixebles directes. […]
Comencin per allà on són en aquest moment! Continuïn avançant! Perseverin sempre!
(Fragments d’«Encarnar l’esperit de la veritable causa»).[3]
PERSPECTIVA
En la mateixa dissertació de la qual s’han extret el passatge del Gosho i el comentari anteriors, Daisaku Ikeda recull dues inspiradores referències sobre la importància de viure el present amb esperit renovat. En primer lloc, cita Tolstoi, que va deixar escrit: «El passat no existeix. El futur encara no ha començat […]. Així doncs, l’ésser humà ha de concentrar tota la seva força espiritual en el present».[4] Més endavant evoca un diàleg que va mantenir amb Larry Hickman, educador nord-americà, expresident de l’Associació John Dewey, qui va observar que, segons es diu, «quan un viatger arribava fins a algun poble de la frontera nord-americana, la primera pregunta que li feien no era “D’on ve?” sinó “Cap a on va?” i “Quins són els seus plans?”».[5]
PARAULES CLAU
Esforçar-se en la fe més que mai · Esperit de la veritable causa · Renovació
[1] Vegeu END, pàgs. 320-322.
[2] Ib., pàg. 323.
[3] Vegeu aquest número, secció «Estudio mensual».
[4] Ib.
[5] Ib.