Una missió d’increïble importància


En aquesta secció oferim recursos per a les reunions de diàleg de la SGEs. Aquests són: un espai extraordinari enfocat en la commemoració del Dia de Mestre i Deixeble d’Europa («Cap al 6 de juny»), la presentació d’un grup de diàleg («Localment»), un passatge dels escrits de Nichiren Daishonin comentat per Daisaku Ikeda («Avançant amb el Gosho»), una «Perspectiva», algunes «Paraules clau» i, aquest mes, l’espai «Joves fènix».

CAP AL 6 DE JUNY

Els detalls relatius a la reunió europea commemorativa del 6 de juny es van concretant! Un d’important és l’horari: si en la comunicació inicial se’ns animava a reservar la data –el mateix diumenge 6 de juny–, ara podem afinar i reservar la franja entre les 10.30 i les 12.15 (horari peninsular). Un altre detall és la determinació de cantar conjuntament aquest dia l’Himne a l’alegria, per a la qual cosa es facilitaran materials de suport a la preparació al web a partir del 2 de maig. També s’ha creat un compte d’Instagram.

LOCALMENT

Grup Corazón de Sensei

Aquest grup de diàleg es va formar fa alguns anys en el jove veïnat madrileny de l’Ensanche de Vallecas. No gaire després, el grup es va eixamplar, i va donar lloc a un nou grup –Valle de Luz–. Veient aquesta foto de la seva reunió de diàleg d’abril, es té la impressió que aquest creixement deu haver estat el resultat natural d’una actitud de, diguem-ho així, «eixample interior» dels que hi participen, lligada a l’esperit d’inseparabilitat que reflecteix el seu nom. Ah, aquest grup també és conegut per l’activa participació de membres del Departament Futur en les reunions de diàleg, en els períodes en què aquestes són presencials. Aventurem que, aquest mes, donaran un nou exemple en aquest sentit, aquesta vegada en format virtual…

(Enviament d’imatges a: prensa@ediciones-civilizacionglobal.com)

 AVANÇANT AMB EL GOSHO

Fins i tot quan [uns altres] sacerdots [budistes] van partir del Japó per endur-se alguns sutres [de retorn] a la Xina, allí no hi van trobar ni una sola persona que pogués creure-hi i ensenyar-los als altres. Va ser com si només haguessin trobat estàtues de fusta o de pedra abillades amb túniques sacerdotals i escudelles de mendicant.

(Sobre la profecia del Buda, a END, pág. 422).

«La realitat innegable és que cap grup o organització perdura sense persones que “creguin” en els seus ideals i els “ensenyin als altres”. En altres paraules, sense successors.

L’analogia [a dalt citada] […] posa en relleu un aspecte singular del budisme: sense practicants que l’apliquin en la vida real i el transmetin a uns altres, l’esperit d’aquesta filosofia es perd, encara que els seus ensenyaments i les seves imatges sobrevisquin. El budisme només es manté viu i vital quan la gent posa en pràctica les ensenyances en la seva conducta real.

Des d’aquesta perspectiva, els membres del Departament Futur tenen una missió d’increïble importància, com a persones que creuran en la Llei Mística i l’ensenyaran a uns altres.

Forjar els membres del Departament Futur és crear un demà brillant. Cuidem bondadosament aquests emissaris del futur en el jardí de la Soka Gakkai, un oasi de suprem humanisme. Formar i fer costat als successors que creuen en el budisme Nichiren, així com promoure el kosen-rufu, són activitats clau per “establir l’ensenyament correcte per assegurar la pau a la terra”, l’ideal que ens va llegar el Daishonin. Dedicar-nos a aquestes tasques representa el camí directe per edificar una societat justa i fer realitat la pau mundial».[1]

PERSPECTIVA

A Espanya, com en tants altres països del món –Japó n’és un cas representatiu–, el gràfic que s’usa per a analitzar l’estructura de la població i que es coneix com a «piràmide demogràfica», per la forma triangular que solia adoptar, presenta en l’actualitat una forma que es denomina «piràmide regressiva» o «bulb», més similar a un pentàgon. Això reflecteix, entre altres aspectes, que la població infantil està entorn del 15% del total, un percentatge marcadament menor al de fa uns anys (i al d’alguns altres països avui). Si, de per si, els nens i les nenes són tresors, aquesta realitat fa que encara en prenguem més consciència. I ens permet llegir amb més profunditat altres paraules de Daisaku Ikeda: «En aquest moment, forjar la pròxima generació és un dels temes que més preocupen, no sols als responsables del Departament Futur, sinó a tota la nostra organització. Els membres de la primera línia estan orant pels nostres integrants del Departament Futur i encoratjant-los, convençuts del seu potencial il·limitat. Aquests sincers esforços sens falta sembraran les llavors de l’esperança, el creixement i la victòria en la profunditat de la vida dels nostres preuats joves».[2]

PARAULES CLAU

Creure i ensenyar · Successores i successors · Orar i encoratjar el Departament Futur

JOVES FÈNIX · Als membres del Departament Futur de la SGEs ·

Hola a totes i a tots! Aquest mes estem de celebració, la del nostre «mes dels successors»! A més, enguany es compleixen 45 anys de l’esdeveniment que va donar lloc, més tard, a aquesta tradició de la SGEs: la proposta de Daisaku Ikeda de designar el 5 de maig –coincidint amb el Dia del Nen al Japó– Dia dels Successors de la Soka Gakkai.

En aquesta oportunitat, Ikeda Sensei va presentar les guies del Departament Futur, que segur que molts ja coneixeu.[3] Ens agradaria recordar aquestes set guies, que existeixen per a la victòria de totes i tots els membres del departament:

  1. Cuidem bé la nostra salut.
  2. Llegim bons llibres.
  3. Actuem sempre amb sentit comú.
  4. Tinguem paciència.
  5. Fem molts amics.
  6. Acumulem bona fortuna.
  7. Valorem els nostres pares.

Pot ser que algun de vosaltres senti que aquestes guies no són fàcils de complir, o que no té la capacitat per posar-ne en pràctica alguna; però Sensei ens tranquil·litza i ens diu que, si és així, no hem de preocupar-nos. Si intentem desafiar-nos, encara que sigui en una sola d’aquestes guies, això ens donarà forces per concretar els nostres somnis. Podem començar per petites accions, com llegir algun llibre, encara que sigui curtet, o dir un simple «gràcies» a la mare o al pare. Aquests petits passos, fets essent fidels a la manera de ser de cadascú, ens permetran amb el temps créixer com a arbres grans i imponents.

Els que poden complir aquestes set pautes obtindran set tresors: un cos sa, una abundant saviesa, amor per la justícia, la força dels campions, bons amics, el poder de no ser vençuts i un creixement il·limitat. I els qui posseeixen aquests set tresors són lleons invencibles.[4]

Potser us pregunteu quina és la clau per obtenir aquests set tresors. Ikeda Sensei ens diu que és la valentia. Per matinar cada dia fa falta valentia; per estudiar i fer nous amics, també. La valentia és l’esperit d’intentar fer alguna cosa que mai no hem fet.

Just ara fa un any que vam estrenar la nostra cançó Un pas de coratge, que representa la determinació de cadascun a avançar amb valentia en la nostra vida, juntament amb els companys i amb Sensei. Què us sembla omplir d’alegria les nostres llars i les reunions de diàleg cantant aquesta cançó, sobretot en aquest mes de maig, i continuar avançant amb  coratge com a excel·lents cadells de lleó? Podeu llegir sobre la cançó i cantar-la des d’aquí.

I tenim una proposta més per a la celebració del vostre mes: que presenteu en les reunions de diàleg un arbre, que podeu descarregar aquí, i que representa la vida de cadascun de vosaltres, tot el que creixereu, i els somnis que aconseguireu posant en pràctica amb coratge les set guies. Podeu escriure com voleu fer-ho, i compartir les vostres metes en les reunions de diàleg d’aquest mes.


[1]IKEDA, Daisaku: «El Departament Futur», Civilización Global, n.º 181, maig 2020, secció «Estudi mensual».

[2]IKEDA, Daisaku: «Construir el futur de la humanitat», Daibyakurenge, juliol 2018.

[3]Podeu llegir més sobre aquestes guies en aquests números de Civilización Global: 153,154, 155, 156, 158, 159, 162 y 164.

[4]IKEDA, Daisaku: « Els meus preuats amics…, siguin valents! », Boys and Girls Hope News, 1/4/2017.

Scroll al inicio